Investiti

Investiti

joi, 10 aprilie 2014

Despre bunastare


De la Andy Szekely citire ! Multumesc Andy !)

Din nenumăratele dialoguri pe care le-am avut cu oameni prosperi şi cu lideri ai acestui domeniu educaţional am constatat că:
1. Prea des confundăm bunăstarea cu banii (banii reprezintă doar 2/3 din ecuaţie)
2. Dacă ne focalizăm exclusiv pe bani, pierdem aproape sigur ceilalţi 2B
3. Când pornim cu toate cele 3 elemente în minte ne asigurăm că suntem pe drumul cel bun pe termen lung.Iată ecuaţia:  Bunăstare = bani + bine + bucurie

Simplu, nu ? Poate că pare simplu de citit o astfel de ecuaţie, dar ea conţine nişte nuanţe destul de subtile. La fel ca vinul bun, din “sticla” cu bunăstare se desprinde buchetul numai după ce îi dăm răgazul să ne impresioneze.

Să luăm pe rând cei trei termeni:
Banii
Am pus la început acest termen din alt motiv decât pare. Banii sunt primul termen din ecuaţie nu pentru că ar fi cei mai importanţi ci pentru că sunt primii care ar trebui “daţi la spate” din schema mai largă a bunăstării…
Banii sunt ca hainele: dacă nu le ai pe tine la o petrecere, toată lumea te va respinge. Dacă însă le ai pe tine în bună regulă, vei deschide drumul pentru conversaţii şi bună dispoziţie.

Aşa că, de fiecare dată când te apuci de un proiect, sugestia mea ar fi să te asiguri că finanţele au sens…
Oricât de bun ar fi proiectul şi oricât Bine crezi că poţi face cu el, dacă nu produce de la prima analiză suficienţi bani, te vei duce la petrecere să vorbeşti despre el îmbrăcat în…pielea goală…

Deci, să dăm cezarului ce e al cezarului…
Când îţi vine o idee, verifică-i fezabilitatea financiară (cât investeşti şi cât scoţi) şi abia după aceea intră în detalii şi rafinamente. (asta în afară de cazul în care vrei să faci pur şi simplu caritate, caz în care îţi sugerez să aloci un buget foarte clar pentru acest scop, încă de la începutul anului şi să te ţii de el).

Bine A face bine este pentru majoritatea oamenilor … de bine…. primul motivator care îi determină să se apuce de treabă.

Un exemplu: Exact acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu mine când am iniţiat proiectul Bootcamp University. Dacă nu aş fi avut capacitatea să mă orientez şi către latura economică a acestui proiect, rezultatul ar fi fost unul natural: proiectul ar fi sucombat.

Dar, pentru că am dat cezarului ce e al cezarului… adică am făcut loc în acest proiect de anvergură naţională şi ideii de echipă, de planificare şi de bugete, suntem pe drumul cel bun către o deschidere internaţională a acestei şcoli care are deja 11 ani de existenţă.
***
Apoi, vine o vreme când îţi dai seama că munceşti prea mult. Atunci realizezi că în viaţa ta e loc şi de … mai bine… şi anume loc pentru a te bucura de viaţă şi de timpul tău în vreme ce faci bani şi bine.

Bucurie
Bucuria vine la pachet cu lucrul în echipă bine făcut. În măsura în care reuşeşti să aduci în preajma ta oameni de calitate care să preia cu plăcere din activităţile pe care le făceai tu, se vor întâmpla două lucruri:
1. Te vei putea concentra exclusiv pe ce faci tu excepţional de bine, cu pasiune şi excelenţă.
2. Vei da ocazia co-echipierilor tăi să facă acelaşi lucru.

Ce am spus mai sus e mult mai uşor de scris decât de făcut, dar este drumul firesc către a treia parte a ecuaţiei bunăstării. Când ajung la această parte a ecuaţiei, mintea majorităţii oamenilor joacă feste, pentru că insistă să pună întrebarea: Cum pot face mâine ceea ce fac acum ??
Deşi această întrebare a fost utilă în primele stadii ale construcţiei bunăstării, ea devine greşită în ultimul stadiu.

O întrebare mult mai bună aici este: CU CINE putem face mai bine ceea ce facem ?
Te invit să meditezi puţin la această întrebare… Aprofundarea ei merită multe ore de educaţie, dar contemplarea ei zilnică te va duce mai aproape de împlinire şi bunăstare în ecuaţia completă.

Fă bani si bine cu bucurie !